Menu Luk

Flyveskolen – VFR nat

Hvad er VFR nat?Som piloter stopper vores udfoldelser i luften normalt når det begynder at blive mørkt. Vi har lov til at flyve i tusmørkeperioden indtil solen er et vidst antal grader under horisonten. Det er dog ikke således at du skal have vinkelmåler med i flyet for at afgøre hvornår fornøjelserne er forbi. Det fremgår af skemaer hvornår du må starte før solopgang, og skal være landet efter solnedgang. VFR natflyvning kan påbegyndes og føres i logbogen fra lokal solnedgangstid.

På Flyveskolen i Herning kan du udvide dit PPL til også at omfatte natrettighed – VFR Nat.

 

Man kan jo ikke se en dyt om natten!
Det passer nu ikke, du kan se stjerner der er millioner af km væk. Du kan se byer som koncentrationer af lys. Veje ses som slanger af lys der bevæger sig når og hvis der er trafik. Men de ting vi normalt orienterer os efter om dagen er anderledes i mørke. Det bevirker også at vi er nødt til at planlægge vores VFR flyvning om natten efter andre kriterier. Vi støtter os til flyets instrumenter, men flyver stadigvæk efter hvad vi kan se ud af cockpittet.

Er det farligt at flyve om natten?
Ja, hvis man ikke følger de regler og forskrifter der er lavet bl.a. for at beskytte os og andre, er det farligt. Derfor stilles der meget større krav til vejr og udstyr i flyet ved natflyvning. Der stilles også større krav til dine kundskaber som pilot. Det er disse ting vi arbejder med under skoling til VFR nat.

Hvad lærer man ved omskoling til VFR nat?
Vi starter med teoridelen, som omfatter love og bestemmelser, navigation, operationelle procedurer, samt menneskelig ydeevne og begrænsninger i forbindelse med VFR nat flyvning. Herefter følger mindst 5 timers flyvning, fordelt på 3 lektioner.

Hvad er kravene for at man kan blive skolet til VFR nat?
At du har et PPL/ A-certifikat. Der er ikke krav til antal flyvetimer.

Hvad er kravene for at bevare rettigheden til VFR nat flyvning?
Din rettighed til VFR nat flyvning er gyldig så længe du har PPL/ A- certifikat. Husk at hvis du skal have passagerer med om natten, skal den ene af de tre krævede starter og landinger indenfor de seneste 90 dage være udført om natten.

Skal man aflægge prøve før man får lov at flyve VFR nat?
Nej, ikke over for SLV, men du skal have gennemført skolingen med et acceptabelt resultat før instruktøren meddeler SLV at du skal have påtegnet rettigheden i dit certifikat.

Hvad koster det?
Herning Motorflyveklub skal have 500 kr. i kursusgebyr, derudover er det den almindelige pris for flyleje og instruktørbetaling. Ca. 5500 kr. i alt. Medmindre du har dit eget fly.

Hvordan kommer jeg i gang?
Du ringer til flyveskolens intruktør og aftale en tid, eller tilmelde dig i bunden af denne side.

Hvad siger SLV?
Bestemmelse for VFR-nat flyvning med flyvemaskine


OY-BKA inden en nat take-off i april 


OY-BKA i startposition på bane 27


Herning fra luften

Video: Herning by night
Der startes løbende natskolehold op, så hvis du er interesseret så tilmeld dig, eller bestil mere info her.